FIRMAN ALLAH

Dialah yang memperlihatkan kepada kamu kilat, untuk menimbulkan ketakutan dan keinginan dan Dialah yang menyusun awan yang berat.

Dan bertasbihlah petir dengan memujiNya, dan malaikat pun lantaran takut kepadaNya, dan Dia kirimkan halilintar (kilat) dan Dialah timpakan kepada barangsiapa yang Dia kehendaki, namun mereka masih membantah tentang Allah, padahal Dia adalah sangat pedih siksaan.
(Surah Ar Ra’ad :12-13)

Rabu, 8 Ogos 2012

Tanggal alat elektrik ketika petir

KUALA LUMPUR: Apa saja alatan elektrik baik televisyen, penghawa dingin malah pengecas telefon bimbit sekalipun seharusnya ditutup serta ditanggalkan dari soket ketika cuaca tidak elok terutama hujan lebat dan petir.

Pengarah Komunikasi Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Mohd Yusof Abd Rahman, berkata, peringatan mengenai bahaya penggunaan alatan elektrik ketika cuaca buruk sejak sekian lama diuar-uarkan menerusi media massa, namun segelintir masyarakat seolah-olah tidak mengendahkannya.

Menurutnya, tidak kira sama ada menggunakannya atau tidak, ketika petir khususnya, plug peralatan elektrik tidak patut dibiarkan terpasang di soket bagi mengelak kejadian tidak diingini berlaku.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/08/08

Tiada ulasan:

Catat Ulasan