FIRMAN ALLAH

Dialah yang memperlihatkan kepada kamu kilat, untuk menimbulkan ketakutan dan keinginan dan Dialah yang menyusun awan yang berat.

Dan bertasbihlah petir dengan memujiNya, dan malaikat pun lantaran takut kepadaNya, dan Dia kirimkan halilintar (kilat) dan Dialah timpakan kepada barangsiapa yang Dia kehendaki, namun mereka masih membantah tentang Allah, padahal Dia adalah sangat pedih siksaan.
(Surah Ar Ra’ad :12-13)

Ahad, 23 Mac 2014

Pengsan dengar petirPengsan dengar petir
22 Mac 2014

Alor Gajah: Empat murid Sekolah Rendah Agama (SRA) Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) Gadek, di sini, cedera selepas terkena serpihan bumbung kelas yang runtuh dalam kejadian ribut, petang kelmarin.

Dalam kejadian pada jam 4.15 petang itu, murid lelaki tahun empat, Muhd Nabil Haikal Hairun Nizam bengkak tangan kanan manakala tiga rakannya, Raja Mohd Asri Raja Hisaam, Aiman Adenan dan Abid Danial Abd Rahman cedera ringan.

Lebih mencemaskan, murid tahun enam, Ain Mustika Mustafa rebah dan pengsan selepas terkejut mendengar dentuman kuat petir.

Difahamkan, 38 murid lelaki dan perempuan berusia 10 dan 12 tahun di dalam dua kelas berasingan mengikuti kelas agama manakala 40 murid serta guru lain berada di kantin sekolah ketika kejadian.

Pengetua sekolah, Jamilah Safar berkata, kejadian disedari guru wanita sekolah yang melihat pusaran angin menuju ke arah bumbung dua kelas berkenaan.

“Saya difahamkan, muncul pusaran angin di atas bumbung dua kelas itu ketika hujan lebat sebelum bumbung tercabut satu persatu dan serpihan runtuhan mengenai murid berkenaan.

“Keadaan kelam-kabut dengan tangisan murid yang ketakutan dan ia semakin kecoh apabila seorang murid perempuan tahun enam tiba-tiba rebah serta tidak sedarkan diri dipercayai terkejut akibat dentuman kilat,”katanya di sini, kelmarin.

Menurutnya, dalam situasi cemas itu, ada guru menangis kerana bimbangkan keselamatan murid.

Beberapa anggota polis tiba menenangkan keadaan dan memaklumkan kejadian kepada pasukan penyelamat.

Sementara itu, Jurucakap Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) berkata, pihaknya meninjau kerosakan yang berlaku.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan