FIRMAN ALLAH

Dialah yang memperlihatkan kepada kamu kilat, untuk menimbulkan ketakutan dan keinginan dan Dialah yang menyusun awan yang berat.

Dan bertasbihlah petir dengan memujiNya, dan malaikat pun lantaran takut kepadaNya, dan Dia kirimkan halilintar (kilat) dan Dialah timpakan kepada barangsiapa yang Dia kehendaki, namun mereka masih membantah tentang Allah, padahal Dia adalah sangat pedih siksaan.
(Surah Ar Ra’ad :12-13)

Ahad, 23 Jun 2013

Banglo rosak dipanah petir


22 Jun 2013

TUMPAT – Sepasang suami isteri menghadapi situasi paling menakutkan sepanjang 17 tahun menetap di banglo dua tingkat milik mereka apabila sebahagian kediaman itu musnah terbakar akibat dipanah petir hingga menyebabkan mereka terpaksa menanggung kerugian RM250,000 kelmarin.

Kejadian di Kampung Semat Jal di sini pada pukul 6.45 petang itu berlaku ketika pekerja swasta, Teo Boon Kian, 51, berada di halaman untuk keluar bermain badminton manakala isterinya, Wong Kim Wah, 48, pula di dalam rumah.

Ketika hendak memasukkan peralatan sukan ke dalam kereta, Boon Kian mendakwa, dia melihat petir menyambar sebatang pokok yang terletak kira-kira 200 meter daripada banglonya. Sebahagian pokok itu mengalami kerosakan kecil.

Katanya, dalam keadaan cemas, dia kemudian bergegas masuk ke dalam rumah sebelum terdengar bunyi percikan seperti api di tingkat atas.

“Saya terkejut apabila melihat tingkat atas sudah terbakar ketika hendak naik. Tanpa berlengah, saya mengarahkan isteri segera keluar dan akibat panik, telefon bimbit pun saya tidak ingat letak di mana.

“Mujur isteri saya ada membawa telefon bimbitnya keluar dan terus membuat panggilan kecemasan. Saya tidak sangka kami melalui detik paling menakutkan sepanjang 17 tahun menetap di sini,” ceritanya ketika ditemui semalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan