FIRMAN ALLAH

Dialah yang memperlihatkan kepada kamu kilat, untuk menimbulkan ketakutan dan keinginan dan Dialah yang menyusun awan yang berat.

Dan bertasbihlah petir dengan memujiNya, dan malaikat pun lantaran takut kepadaNya, dan Dia kirimkan halilintar (kilat) dan Dialah timpakan kepada barangsiapa yang Dia kehendaki, namun mereka masih membantah tentang Allah, padahal Dia adalah sangat pedih siksaan.
(Surah Ar Ra’ad :12-13)

Rabu, 16 Mei 2012

Petani Maut Dipanah Petir


Petani Maut Dipanah Petir
Rabu Mei 16, 2012

YAN: Seorang petani maut selepas dipanah petir ketika menunggang motosikal untuk pulang ke rumahnya di Kampung Setar di sini petang Selasa.

Azizan Abu, 50, yang dalam perjalanan pulang dari sawahnya kira-kira 5.30 petang maut di tempat kejadian setelah mengalami kecederaan di badan, kepala, tangan dan kaki.

Anak mangsa, Mohamad Faiz, 21, memberitahu bahawa rakan bapanya Mohd Rozi Zainal, 53, yang datang dari arah bertentangan ternampak petir menyambar bapanya.

Mohd Rozi juga turut cedera di muka akibat terkena petir walaupun jarak mereka berdua ketika itu ialah kira-kira 50 meter.

Mohamad Faiz berkata, rakan bapanya itu melihat bapanya terbaring dan tidak sedarkan diri di dalam sawah, sebelum dia mendapatkan bantuan orang ramai untuk menolong Azizan.

Mayat Azizan kemudiannya di hantar ke Hospital Yan kira-kira 6.50 petang sebelum dituntut dan dikebumikan di Kampung Setar kira-kira 11 pagi Rabu.

Mangsa meninggalkan isteri, enam orang anak berusia sembilan hingga 21 tahun.

Ketua Polis Daerah Yan, Deputi Superitendan Ismail Abu ketika mengesahkan kejadian itu dan mengklasifikasikan kes sebagai mati mengejut. - BERNAMA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan